Our Blog

Interior Design Inspiration – ROCK N ROLL

From a young age I was memorized by rocks. My grandmother sparked that initial curiosity. She had a rock tumbler. We would scour Texas beaches or fields to find stones that we thought had potential. We would put them in the tumbler and wait…. I was always impatient wanting to see if mine were going to be the most beautiful. It was so exciting to open the tumbler after days of them rolling around together. Each one polishing the other to reveal their true beauty. The smooth hard surface, the colors, the wonder of nature revealed. It was in this a lesson was taught. What may be rough and unrefined on the outside held beauty inside. Each one unique and special in it’s own way.

That wonder still lies within me and I love to see rocks incorporated into design. They have been the inspiration for lamps, hardware, wallpaper, and of course jewelry. Below are examples of such applications. I will always remember those special times with my grandmother and I am reminded of those fond memories each time I see such lovely uses of a simple thing I hold dear.

ROCKNROLL BLOG IMAGE

geode lamp | bracelet | bar cart | rock wallpaper | crystal chandelier 

 

New York City Lavish Amenity Space

We are nearing the completion of our project designing a luxury amenity space at the renowned address of 535 West End Avenue. This beautiful pre-war style, white-glove building is located in the Upper West Side and was designed by Lucien Lagrange Architects. All of the units are either half or full floor residences that range from 3,700 to 8,400 square feet. The residents enjoy an abundance of amenities including an indoor swimming pool, fitness center, spa, game room, and an outdoor courtyard. And in just a few short months, they will have a new high-end entertaining space to host parties and events.

The Board asked for an upscale, adult-only lounge in which residents could host fundraising events, cocktail parties, conferences, and meetings. This new space, originally a studio apartment off of the lobby, was completely gutted down to the concrete slabs. We started with a blank canvas! The result will be an open-concept, multi-purpose room with a conference space, comfortable sitting area, cocktail tables, bar, and powder room.

courtney at 535 wea

ECB201509029- LAUREN & CHASE-chl-c03 - warm - 1-28-2016-min
The conference area features a faux fireplace of beautiful bookmatched marble, reminiscent of petrified wood. The stone is flanked on either side by built-in bookcases, custom designed with asymmetrical, yet visually balanced shelving. Tufted window seats are tucked into deep window sills that make up the elegantly curved facade of the building. Sunlight streams in to bathe the made-to-order 8’ wood slab live-edge walnut table perched atop solid brass wishbone shaped legs. The glowing coved ceilings overhead illuminate champagne leafing and is adorned with brass, Sputnik-like chandeliers. The floor is honed Blue Cielo marble with a black marble double border inlay. The border follows the curve of the window wall and allows for the eye to flow around the space and adds a tailored touch.

20160601_153626_resized

ECB201509029- LAUREN & CHASE-chl-c02 - warm - 1-28-2016-min
The sitting area is defined by a grey and white marbled cowhide rug from Argentina. Custom lounge chairs from The New Traditionalists are upholstered in luxe blue leather on the inside seat and fuzzy mohair from Schumacher wraps the outside. Detailed with leather straps and a contrast welt, the chairs are inviting and stylish. A buttery, soft leather banquette bench is tucked into a niche that has tufted royal blue velvet upholstered up the wall from the floor to the ceiling. Recessed lighting accents the sheen and depth of the velvet-covered wall. The addition of bar height tables and the iconic Bertoia wire collection bar chairs allow visitors the space to work at a laptop or enjoy a cocktail.

Across from the sitting area is the exquisite bar top which is made out of Kenya Black marble. Its strong veining gives the look of petrified wood. This piece creates a counter-balance to the faux fireplace across the room, made of the same Kenya Black marble, effectively relating both sides of the room to each other. To add just a touch of drama, the monolithic stone face of the bar is downlit with a warm wash of light. A few more Bertoia bar chairs pulled up to the bar provide a nice metal contrast to the stone. Behind the bar is a built-in undercounter beverage refrigerator and a striking polished hammered nickel sink with brass faucet — features that provide convenience to guests during catered events and cocktail parties alike. To reflect light and add further depth to the room, the back bar wall is finished off with antiqued mirror tiles laid in a herringbone pattern within a golden glass border. Brass cylindrical pendants hang delicately over the Kenya Black bar top.

bathroom edited

535 West End Avenue
The jewel-box powder room is dramatic, moody and intimate. The flooring is a honed and polished black marble swirled mosaic, trimmed by a polished brass pinstripe to transition to the 6” polished Nero Marquina marble border. The same polished black marble is carried up the walls in varying tile sizes, to create a marble wainscoting. To finish it off, we’ve inlayed a brushed brass bar. The walls above the wainscoting are hand finished with a moody blue concrete plaster wall treatment. The custom marble vanity gives another added touch of personalized design. The final elements are brass chain sconces mounted directly onto the antiqued, smoked mirror wall above the vanity.

Throughout the amenity space there is a special hand applied finish on the walls. It is a grey concrete plaster that is layered with wax to give a sense of depth and movement. It gives the space a unique look. All of the woodwork is grey cerused oak including the cabinetry in the bar, the bookcases, and the detailing on the custom lounge chairs. Moreover, the technical capabilities of the space were not overlooked here. The customized AV system controls the lighting, music, tv, motorized shades and phone conferencing.

The design of the amenity space was all about mixing metals — specifically nickel and brass. We took great care in adding the tiny details, tailor-made furnishings, high-end finishes, furniture, and accessories which give the space its aura of exceptional beauty and luxury. We have loved watching the details unfold and are excited to see the finished space come to life. We can’t wait to unveil this to our clients. Stay tuned for after images.

LOFT LIFE – New York City Loft gets a Handsome Remodel

We have recently completed a full renovation of a bachelor’s loft in the Flatiron district of New York City. The loft is a prewar gem with great architectural bones including barrel vaulted ceilings and grand columns. The original interior was piecemealed together with no overall cohesive story. The kitchen had mismatched cabinets and an odd island while the living room and bedroom were filled with inconsistent furniture and accessories. Not to mention, the bedroom was completely open and visible from any spot in the loft. Overall, the space was not fully maximized to its potential and had a disconnected feel.

The bachelor asked us to create a, “panty dropping” bachelor pad.  Initially the bachelor was interested in something similar to the apartment from the movie, Hitch. After much laughter and a long serious conversation about relationship goals, the bachelor agreed that he needed something that would impress his buddies and the ladies alike but be warm enough to garner a relationship. We then got to work creating an entirely new sexy space that was bachelor chic but lady friendly.

SONY DSC

160304_ALine_Studio_14_W_17th0109

We designed a new chef’s kitchen that any man, woman or couple would love to cook in complete with top-of-the-line appliances and a wine refrigerator. Moreover, custom steel beam covers were installed above the kitchen. The purpose of the beams were to frame and the highlight the kitchen, ground it with the dark stained wood floor, and accentuate the incredible architecture of the existing ceilings and columns. We wanted to really play up that area.  

SONY DSC

14 West 17th Street Living Room

The bachelor originally wanted a pool table that converted into a dining table. However, we informed him a pool table would not add sex appeal and would not be very inviting for most women, which would interfere with his goals for the space. Instead we selected a unique steel based glass table that allowed the eye to move around the space uninterrupted. Keeping the floor plan feeling open and airy. Even the chandelier was kept light in feel, with an open grid-like construction of tiny LED lights that seem to twinkle overhead.  The adjacent living room was outfitted with a low-lying italian sofa upholstered in a plush charcoal velvet. Faux Zebra skins adorn a pair of ottomans that provide additional seating for cocktail parties. To round out and define the area, a high piled area rug added warmth and created a cozy area to snuggle up and enjoy the new fireplace.

in progress

160304_ALine_Studio_14_W_17th0058

 

The bedroom and living room were divided through the use of a partial wall open on both sides to provide a level of privacy while still allowing for effortless flow and function. Pendant lights were hung on either side of the bed creating a less cluttered look by keeping the nightstands clear.  Installing a gorgeous double-sided glass fireplace in that wall added a glowing ambiance to both the rooms and produced a sexy peek-a-boo view into the bedroom.

SONY DSC

160304_ALine_Studio_14_W_17th0087

We created a bathroom oasis complete with a custom designed and fabricated floating zinc-topped vanity and a wet-room with a rain shower-head and freestanding soaking tub. We enlarged the bathroom and also moved the washer and dryer to another location. All of the plumbing fixtures were ripped out and new ones were installed. Along the back wall of the shower area we added a recessed LED light into the ceiling in order to make it seem like a skylight was letting light stream in. This saturated the walls with light which highlighted the finishes in the room, the amazing soaking tub, and created another layer of ambiance.

before and after windows

Throughout the apartment, we stripped away all of the plaster to expose beautiful, aged brick. A state-of-the-art Lutron system controlling the lighting, sound system and motorized shades were wired into the space. With a push of a button, custom shades come down to block out light and add privacy while the inside lights dim and music begins to fill the air. This is the ultimate soiree spot.

 

Photoshoot

Finishing touches like over-sized provocative art and edgy accessories were combined to add some drama and a pop of color to the subtle monochromatic space. Further, the use of rich textures added luxury and layers of lighting adapt to any setting. The outcome was a beautiful marriage of feminine and masculine elements with a touch of manly attitude. In the end the client’s desire was realized and the result surpassed even our own expectations.

me on counter

New York Co-op Hallway Redesign

hallway redesign

At the end of 2015, ALine Studio was awarded a hallway redesign project at the prestigious Park Regis high rise residential building in New York City. Built in 1974, the Park Regis building is located in historic Carnegie Hill near Central Park and has approximately 210 units and 30 stories. While the building is well maintained, it was time for an update. The Board asked for a “light, simple, residential feel”. They wanted something that would appeal to both modernists and traditionalists alike.

A key design element going into the project is the addition of a coved ceiling at the elevator landing. This architectural element will have LED lights around the perimeter to provide a nice, radiant glow as you arrive on each floor.

We selected marble flooring for the elevator landings which will complement the design scheme color palette and provide a separation between the arrival point and the residential corridors. We will additionally accent this area with a darker, richer wall treatment to create a sense of warmth and contrast from the lighter and brighter corridors. The key is maintaining a cohesive design between the two spaces to create visual continuity and harmony.

Creating custom designs to fit the needs of our clients is one of our passions. We believe it should fit the architecture of the building as well as the client’s style and vision.

For this job, we reached out to the wall covering manufacturer and worked with them on brightening and lightening the color of an already existing pattern. The manufacturer sent us the sample and to our surprise, they nailed it on the first try which makes our job much easier! The end result was a wall covering that provides a light, fresh feeling.

The carpet design was also completely customized for this project. We worked with the carpet manufacturer and went through each iteration of the pattern as well as picked each individual carpet pom. Interestingly, carpets can have 1-24+ colors in them so it can be a challenge to find the right “recipe” of color and pattern. In the end, the carpet design resulted in a sleek smoky brown striped pattern.

The tailor-made wall sconces that we helped to design were developed to spread and emit more light. The current rounded wall sconces only force light up. While our wall sconces will allow for light to spread and diffuse up, down, and around so that the hallways are illuminated.

The goal of this corridor redesign was to create a space that is timeless, simple, and refined. Based on the materials chosen for this project, we strongly believe that the new hallways will meet and exceed our client’s expectations. We love helping our clients achieve their goals and objectives. If you are in the market for a redesign of your space, please reach out to us! We specialize in all aspects of interior design.