New York City Lavish Amenity Space

We are nearing the completion of our project designing a luxury amenity space at the renowned address of 535 West End Avenue. This beautiful pre-war style, white-glove building is located in the Upper West Side and was designed by Lucien Lagrange Architects. All of the units are either half or full floor residences that range from 3,700 to 8,400 square feet. The residents enjoy an abundance of amenities including an indoor swimming pool, fitness center, spa, game room, and an outdoor courtyard. And in just a few short months, they will have a new high-end entertaining space to host parties and events.

The Board asked for an upscale, adult-only lounge in which residents could host fundraising events, cocktail parties, conferences, and meetings. This new space, originally a studio apartment off of the lobby, was completely gutted down to the concrete slabs. We started with a blank canvas! The result will be an open-concept, multi-purpose room with a conference space, comfortable sitting area, cocktail tables, bar, and powder room.

courtney at 535 wea

Courtney On-Site During Construction

ECB201509029- LAUREN & CHASE-chl-c03 - warm - 1-28-2016-min

Conference Area Rendering

The conference area features a faux fireplace of beautiful bookmatched marble, reminiscent of petrified wood. The stone is flanked on either side by built-in bookcases, custom designed with asymmetrical, yet visually balanced shelving. Tufted window seats are tucked into deep window sills that make up the elegantly curved facade of the building. Sunlight streams in to bathe the made-to-order 8’ wood slab live-edge walnut table perched atop solid brass wishbone shaped legs. The glowing coved ceilings overhead illuminate champagne leafing and is adorned with brass, Sputnik-like chandeliers. The floor is honed Blue Cielo marble with a black marble double border inlay. The border follows the curve of the window wall and allows for the eye to flow around the space and adds a tailored touch.

20160601_153626_resized

Bar Top Being Prepped for Installation

ECB201509029- LAUREN & CHASE-chl-c02 - warm - 1-28-2016-min

Sitting Area Rendering

The sitting area is defined by a grey and white marbled cowhide rug from Argentina. Custom lounge chairs from The New Traditionalists are upholstered in luxe blue leather on the inside seat and fuzzy mohair from Schumacher wraps the outside. Detailed with leather straps and a contrast welt, the chairs are inviting and stylish. A buttery, soft leather banquette bench is tucked into a niche that has tufted royal blue velvet upholstered up the wall from the floor to the ceiling. Recessed lighting accents the sheen and depth of the velvet-covered wall. The addition of bar height tables and the iconic Bertoia wire collection bar chairs allow visitors the space to work at a laptop or enjoy a cocktail.

Across from the sitting area is the exquisite bar top which is made out of Kenya Black marble. Its strong veining gives the look of petrified wood. This piece creates a counter-balance to the faux fireplace across the room, made of the same Kenya Black marble, effectively relating both sides of the room to each other. To add just a touch of drama, the monolithic stone face of the bar is downlit with a warm wash of light. A few more Bertoia bar chairs pulled up to the bar provide a nice metal contrast to the stone. Behind the bar is a built-in undercounter beverage refrigerator and a striking polished hammered nickel sink with brass faucet — features that provide convenience to guests during catered events and cocktail parties alike. To reflect light and add further depth to the room, the back bar wall is finished off with antiqued mirror tiles laid in a herringbone pattern within a golden glass border. Brass cylindrical pendants hang delicately over the Kenya Black bar top.

bathroom edited

Powder Room In-Progress

535 West End Avenue

Powder Room Rendering

The jewel-box powder room is dramatic, moody and intimate. The flooring is a honed and polished black marble swirled mosaic, trimmed by a polished brass pinstripe to transition to the 6” polished Nero Marquina marble border. The same polished black marble is carried up the walls in varying tile sizes, to create a marble wainscoting. To finish it off, we’ve inlayed a brushed brass bar. The walls above the wainscoting are hand finished with a moody blue concrete plaster wall treatment. The custom marble vanity gives another added touch of personalized design. The final elements are brass chain sconces mounted directly onto the antiqued, smoked mirror wall above the vanity.

Throughout the amenity space there is a special hand applied finish on the walls. It is a grey concrete plaster that is layered with wax to give a sense of depth and movement. It gives the space a unique look. All of the woodwork is grey cerused oak including the cabinetry in the bar, the bookcases, and the detailing on the custom lounge chairs. Moreover, the technical capabilities of the space were not overlooked here. The customized AV system controls the lighting, music, tv, motorized shades and phone conferencing.

The design of the amenity space was all about mixing metals — specifically nickel and brass. We took great care in adding the tiny details, tailor-made furnishings, high-end finishes, furniture, and accessories which give the space its aura of exceptional beauty and luxury. We have loved watching the details unfold and are excited to see the finished space come to life. We can’t wait to unveil this to our clients. Stay tuned for after images.

New York Co-op Hallway Redesign
hallway redesign

50 East 89th Street Exterior

At the end of 2015, ALine Studio was awarded a hallway redesign project at the prestigious Park Regis high rise residential building in New York City. Built in 1974, the Park Regis building is located in historic Carnegie Hill near Central Park and has approximately 210 units and 30 stories. While the building is well maintained, it was time for an update. The Board asked for a “light, simple, residential feel”. They wanted something that would appeal to both modernists and traditionalists alike.

A key design element going into the project is the addition of a coved ceiling at the elevator landing. This architectural element will have LED lights around the perimeter to provide a nice, radiant glow as you arrive on each floor.

We selected marble flooring for the elevator landings which will complement the design scheme color palette and provide a separation between the arrival point and the residential corridors. We will additionally accent this area with a darker, richer wall treatment to create a sense of warmth and contrast from the lighter and brighter corridors. The key is maintaining a cohesive design between the two spaces to create visual continuity and harmony.

Creating custom designs to fit the needs of our clients is one of our passions. We believe it should fit the architecture of the building as well as the client’s style and vision.

For this job, we reached out to the wall covering manufacturer and worked with them on brightening and lightening the color of an already existing pattern. The manufacturer sent us the sample and to our surprise, they nailed it on the first try which makes our job much easier! The end result was a wall covering that provides a light, fresh feeling.

The carpet design was also completely customized for this project. We worked with the carpet manufacturer and went through each iteration of the pattern as well as picked each individual carpet pom. Interestingly, carpets can have 1-24+ colors in them so it can be a challenge to find the right “recipe” of color and pattern. In the end, the carpet design resulted in a sleek smoky brown striped pattern.

The tailor-made wall sconces that we helped to design were developed to spread and emit more light. The current rounded wall sconces only force light up. While our wall sconces will allow for light to spread and diffuse up, down, and around so that the hallways are illuminated.

The goal of this corridor redesign was to create a space that is timeless, simple, and refined. Based on the materials chosen for this project, we strongly believe that the new hallways will meet and exceed our client’s expectations. We love helping our clients achieve their goals and objectives. If you are in the market for a redesign of your space, please reach out to us! We specialize in all aspects of interior design.