Flatiron Co-op Lounge & Breezeway Design
NYC Flatiron Lounge Design

Lounge Design Concept (Rendering)

We are delighted to announce that our firm was recently awarded a project to redesign the lobby/first floor, breezeway, hallways, elevators cabs, basement, and basement corridor at a cooperative building in the Flatiron district. The diverse and bustling Flatiron neighborhood includes some of the city’s most popular restaurants, a trendy retail environment, and an array of beautiful architecture including the famous triangular-shaped Flatiron building along with an abundance of Beaux-Arts and cast-iron buildings. The Flatiron district is also home to Madison Square Park which has become the go to spot for public art installations and free concerts. As property values rise and competition increases in this prominent neighborhood, buildings must constantly stay focused on providing competitive services, amenities, and high-end interior design to retain current occupants and attract new buyers.

NYC Flatiron Breezeway Design Before & After

Existing Breezeway vs. Breezeway Design Concept (Rendering)

Breezeway Design Concept (Rendering)

We were awarded this great project after competing in an interior design contest arranged by the Board. We were asked to redesign a section of the existing public spaces within the co-op as well as create three-dimensional renderings of the designs. The board asked for a creative and efficient use of their existing spaces. Aside from that request, the Board gave us complete independence to express our creativity and showcase our unique design personality. Our team decided that we would address the lobby/first floor and breezeway areas for the design competition because of the Board’s concern for these spaces. Additionally, we felt that that the current first floor layout was not maximizing the space appropriately. Thus, we thought it would be a fantastic idea to transform the underutilized space in the lobby sitting area, management office, and conference room into a multipurpose lounge.

For the lounge, we custom-designed a water vapor fireplace to be the centerpiece of the space. If approved in the final design, the transparent fireplace will be embedded within a gorgeous, gray bookmatched stone partition. For the furnishings of the lounge, we chose modular furniture that could be easily moved and adapted for any event. We elected to build windows seats into the existing architecture to allow for more flexibility in the space. For the flooring, we chose a wood-like porcelain tile to provide durability in a high-traffic area while also adding warmth to the space. We opted for three different sources of lighting in the lounge: lighting coves, dainty sconces made by Arteriors, and decorative lighting within the bookshelf/sculptural dividing wall. Once completed, the lounge will be a flexible space that can be used to host holiday parties, resident functions, board meetings, etc.

For the breezeway, we selected an asymmetrical floor pattern because it easily leads and guides guests in between the two buildings while being visually pleasing. For the lighting in the breezeway, we wanted it to feel and look almost like an art installation thus we opted for a statement-making, hanging LED wire chandelier. Lastly, we chose floor-to-ceiling glass walls to replace the existing curtain walls which will make the space feel more open and airy.

By engaging in these common area design projects, the building is staying on top of the massive changes happening in the Flatiron district and staying relevant. These upgrades will be a radical shift in style from the co-op’s current traditional design to a much more modern aesthetic. We are ecstatic with how the designs have turned out and the Board seems to agree. However, since the official design process has yet to begin, there is a chance the final designs could take a different route and differ dramatically from the renderings presented in the design competition. Stay tuned for updates on this exciting project!

 

Condo Lobby and Corridor Redesign in Williamsburg

We are currently in the design development phase of a lobby and corridor redesign project on Kent Avenue. The 14-story condominium is located on the waterfront in the trendy Williamsburg district of Brooklyn. The area has been on the rise for quite some time with countless hotels, restaurants, and residential buildings popping up all over the neighborhood. Due to this extreme growth, the competition between condos and co-ops has become quite fierce.

Initial Inspiration for Kent Avenue Redesign Project

Initial Inspiration for Kent Avenue Redesign Project

Across Williamsburg, Boards and building owners are now looking to redesign their common areas much sooner than they normally would in order to keep their building relevant as well as to attract prospective buyers. Considering the competitive nature of the area and our expertise, the Board elected to give us complete freedom to design their common spaces. Since being engaged on this project, our designers have been hard at work creating interior designs that are appealing and enticing to the hip crowd of Williamsburg.

Lobby Rendering

Lobby Rendering

Elevator Landing Rendering

Elevator Landing Rendering

For the lobby, we opted to create a focal point using bookmatched beige onyx stone slabs. The stone will be installed behind the front desk and it will resemble a piece of abstract art. Alongside this gorgeous slab of gemstone, there will be a hidden package closet. This closet will help manage the flow and volume of packages from all the Amazon enthusiasts and online shoppers. We selected a geometric counter for the front desk and pendant lighting to delicately hang above the modern work-space. To the side of the front desk, a lush green wall will extend towards the resident lounge. The vertical garden will bring in natural elements of the outside surroundings and create a refreshing atmosphere. Lastly, we designed a custom three-dimensional pattern of carved stone for the elevator landing wall. This accent wall will be lit from above to catch all the highs and lows of the stone.

Corridor Rendering

Corridor Rendering

For the corridors, we custom designed a bold, graphic abstract carpet pattern. We selected a wood wallcovering, consisting of warm tones to balance out the strong carpet pattern. As for the lighting, we picked two different types: a cove for the left side and sconces for the right side. The dual asymmetrical lighting will add layers and depth to the hallways. As you will notice in the rendering, the corridor design is noticeably different than most condos and co-ops. Once completed, the corridors will feel like an upscale, chic hotel rather than a residential hallway.

For this project, our team had to really think outside the box. Our goal was to please our client, but it was also to create something totally different and unique that will motivate prospective buyers to choose this condo on Kent Avenue as their new address. We look forward to seeing this space come to life (literally).

If your condo or co-op is considering a lobby and corridor redesign, please reach out to us. We are deeply experienced in designing timeless and beautiful public spaces including lobbies, hallways, fitness centers, rooftop decks, lounges, amenity spaces, and meeting rooms.

Interior Design Inspiration – ROCK N ROLL

From a young age I was memorized by rocks. My grandmother sparked that initial curiosity. She had a rock tumbler. We would scour Texas beaches or fields to find stones that we thought had potential. We would put them in the tumbler and wait…. I was always impatient wanting to see if mine were going to be the most beautiful. It was so exciting to open the tumbler after days of them rolling around together. Each one polishing the other to reveal their true beauty. The smooth hard surface, the colors, the wonder of nature revealed. It was in this a lesson was taught. What may be rough and unrefined on the outside held beauty inside. Each one unique and special in it’s own way.

That wonder still lies within me and I love to see rocks incorporated into design. They have been the inspiration for lamps, hardware, wallpaper, and of course jewelry. Below are examples of such applications. I will always remember those special times with my grandmother and I am reminded of those fond memories each time I see such lovely uses of a simple thing I hold dear.

ROCKNROLL BLOG IMAGE

Rock Inspiration

geode lamp | bracelet | bar cart | rock wallpaper | crystal chandelier