Blogs

Blogs2020-06-15T13:49:55+00:00

LOFT LIFE – New York City Loft gets a Handsome Remodel

Residential|

We have recently completed a full renovation of a bachelor’s loft in the Flatiron district of New York City. The loft is a prewar gem with great architectural bones including barrel vaulted ceilings and grand columns. The original interior was piecemealed together with no overall cohesive story. The kitchen had mismatched cabinets and an odd island while the living room and bedroom were filled with inconsistent furniture and accessories. Not to mention, the bedroom was completely open and visible from any spot in the loft. Overall, the space was not fully maximized to its potential and had a disconnected feel. The bachelor asked us to create a, “panty dropping” bachelor pad. Initially the bachelor was interested in something similar to the apartment from the movie, Hitch. After much laughter and a long serious conversation about relationship goals, the bachelor agreed that he needed something that would impress his buddies and the ladies alike but be warm enough to garner a relationship. We then got to work creating an entirely new sexy space that was bachelor chic but lady friendly. We designed a new chef’s kitchen that any man, woman or couple would love to cook in complete with top-of-the-line appliances and a wine refrigerator. Moreover, custom steel beam covers were installed above the kitchen. The purpose of the beams were to frame and the highlight the kitchen, ground it with the dark stained wood floor, and accentuate the incredible architecture of the existing ceilings and columns. We wanted to really play up that area. The bachelor originally wanted a pool table that converted into a dining table. However, we informed him a pool table would not add sex appeal and would not be very inviting for most women, which would interfere [...]

New York Co-op Hallway Redesign

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design|

At the end of 2015, ALine Studio was awarded a hallway redesign project at the prestigious Park Regis high rise residential building in New York City. Built in 1974, the Park Regis building is located in historic Carnegie Hill near Central Park and has approximately 210 units and 30 stories. While the building is well maintained, it was time for an update. The Board asked for a “light, simple, residential feel”. They wanted something that would appeal to both modernists and traditionalists alike. A key design element going into the project is the addition of a coved ceiling at the elevator landing. This architectural element will have LED lights around the perimeter to provide a nice, radiant glow as you arrive on each floor. We selected marble flooring for the elevator landings which will complement the design scheme color palette and provide a separation between the arrival point and the residential corridors. We will additionally accent this area with a darker, richer wall treatment to create a sense of warmth and contrast from the lighter and brighter corridors. The key is maintaining a cohesive design between the two spaces to create visual continuity and harmony. Creating custom designs to fit the needs of our clients is one of our passions. We believe it should fit the architecture of the building as well as the client’s style and vision. For this job, we reached out to the wall covering manufacturer and worked with them on brightening and lightening the color of an already existing pattern. The manufacturer sent us the sample and to our surprise, they nailed it on the first try which makes our job much easier! The end result was a wall covering that provides a light, fresh feeling. The carpet design was also completely customized for [...]

New York City Lavish Amenity Space

Amenity Space Interior Design, Condo and Cooperative Interior Design|

We are nearing the completion of our project designing a luxury amenity space at the renowned address of 535 West End Avenue. This beautiful pre-war style, white-glove building is located in the Upper West Side. All of the units are either half or full floor residences that range from 3,700 to 8,400 square feet. The residents enjoy an abundance of amenities including an indoor swimming pool, fitness center, spa, game room, and an outdoor courtyard. And in just a few short months, they will have a new high-end entertaining space to host parties and events. The Board asked for an upscale, adult-only lounge in which residents could host fundraising events, cocktail parties, conferences, and meetings. This new space, originally a studio apartment off of the lobby, was completely gutted down to the concrete slabs. We started with a blank canvas! The result will be an open-concept, multi-purpose room with a conference space, comfortable sitting area, cocktail tables, bar, and powder room. The conference area features a faux fireplace of beautiful bookmatched marble, reminiscent of petrified wood. The stone is flanked on either side by built-in bookcases, custom designed with asymmetrical, yet visually balanced shelving. Tufted window seats are tucked into deep window sills that make up the elegantly curved facade of the building. Sunlight streams in to bathe the made-to-order 8’ wood slab live-edge walnut table perched atop solid brass wishbone shaped legs. The glowing coved ceilings overhead illuminate champagne leafing and is adorned with brass, Sputnik-like chandeliers. The floor is honed Blue Cielo marble with a black marble double border inlay. The border follows the curve of the window wall and allows for the eye to flow around the space and adds a tailored touch. The sitting area is defined [...]

Condo Lobby and Corridor Redesign in Williamsburg

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design, Lobby Interior Design|

We are currently in the design development phase of a lobby and corridor redesign project on Kent Avenue. The 14-story condominium is located on the waterfront in the trendy Williamsburg district of Brooklyn. The area has been on the rise for quite some time with countless hotels, restaurants, and residential buildings popping up all over the neighborhood. Due to this extreme growth, the competition between condos and co-ops has become quite fierce. Across Williamsburg, Boards and building owners are now looking to redesign their common areas much sooner than they normally would in order to keep their building relevant as well as to attract prospective buyers. Considering the competitive nature of the area and our expertise, the Board elected to give us complete freedom to design their common spaces. Since being engaged on this project, our designers have been hard at work creating interior designs that are appealing and enticing to the hip crowd of Williamsburg. For the lobby, we opted to create a focal point using bookmatched beige onyx stone slabs. The stone will be installed behind the front desk and it will resemble a piece of abstract art. Alongside this gorgeous slab of gemstone, there will be a hidden package closet. This closet will help manage the flow and volume of packages from all the Amazon enthusiasts and online shoppers. We selected a geometric counter for the front desk and pendant lighting to delicately hang above the modern work-space. To the side of the front desk, a lush green wall will extend towards the resident lounge. The vertical garden will bring in natural elements of the outside surroundings and create a refreshing atmosphere. Lastly, we designed a custom three-dimensional pattern of carved stone for the elevator landing wall. This accent wall will be lit from above to catch [...]

Interior Design Inspiration – ROCK N ROLL

Residential Interior Design|

From a young age I was memorized by rocks. My grandmother sparked that initial curiosity. She had a rock tumbler. We would scour Texas beaches or fields to find stones that we thought had potential. We would put them in the tumbler and wait…. I was always impatient wanting to see if mine were going to be the most beautiful. It was so exciting to open the tumbler after days of them rolling around together. Each one polishing the other to reveal their true beauty. The smooth hard surface, the colors, the wonder of nature revealed. It was in this a lesson was taught. What may be rough and unrefined on the outside held beauty inside. Each one unique and special in it’s own way. That wonder still lies within me and I love to see rocks incorporated into design. They have been the inspiration for lamps, hardware, wallpaper, and of course jewelry. Below are examples of such applications. I will always remember those special times with my grandmother and I am reminded of those fond memories each time I see such lovely uses of a simple thing I hold dear. geode lamp | bracelet | bar cart | rock wallpaper | crystal chandelier 

Gramercy Park Hallway Remodel

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design|

We are excited to reveal details about a design we completed for a condominium in Gramercy Park. The seven-story building was home to a brewery for over sixty years before it was converted into a residential condominium building. The units in this one-of-a-kind structure retain many of the brewery’s original details including wood beam ceilings, exposed brick walls, and massive north and east facing windows. The building’s lobby was upgraded in recent years to have a modern feel. The corridors, on the other hand, were not renovated along with the lobby and they continued to retain their traditional style. The owners contacted us looking for a typical hallway remodel with a little edge. Initial Hallway Design Inspiration Our team was retained to perform a complete ceiling and hallway redesign with all new finishes and fixtures. The biggest concern of the client and the main design challenge for this project was the marriage of the mismatched ceilings of the east and west wings. Because the condo was composed of two different buildings, the ceilings were dissimilar in each wing. The owners wanted as much unification as possible with the inconsistent ceilings. Initially, we showed the client inspiration images of Wythe Hotel in Brooklyn. The owners reacted very positively to that style. Based on the owner’s input and feedback, we decided to go with a soft, industrial, and modern feel in the hallways to enhance the existing character of the building. Once we discovered the amazing features of the apartments, we immediately knew that we wanted to build on and play off these amazing elements. We thought it would be a great idea to bring some of the flavor of the individual units into the hallways. Thus, we opted for a wood [...]

Flatiron Co-op Lounge & Breezeway Design

Amenity Space Interior Design, Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design, Lobby Interior Design|

Existing Breezeway vs. Breezeway Design Concept (Rendering) We are delighted to announce that our firm was recently awarded a project to redesign the lobby/first floor, breezeway, hallways, elevators cabs, basement, and basement corridor at a cooperative building in the Flatiron district. The diverse and bustling Flatiron neighborhood includes some of the city’s most popular restaurants, a trendy retail environment, and an array of beautiful architecture including the famous triangular-shaped Flatiron building along with an abundance of Beaux-Arts and cast-iron buildings. The Flatiron district is also home to Madison Square Park which has become the go to spot for public art installations and free concerts. As property values rise and competition increases in this prominent neighborhood, buildings must constantly stay focused on providing competitive services, amenities, and high-end interior design to retain current occupants and attract new buyers. Lounge Design Concept (Rendering) We were awarded this great project after competing in an interior design contest arranged by the Board. We were asked to redesign a section of the existing public spaces within the co-op as well as create three-dimensional renderings of the designs. The board asked for a creative and efficient use of their existing spaces. Aside from that request, the Board gave us complete independence to express our creativity and showcase our unique design personality. Our team decided that we would address the lobby/first floor and breezeway areas for the design competition because of the Board’s concern for these spaces. Additionally, we felt that that the current first floor layout was not maximizing the space appropriately. Thus, we thought it would be a fantastic idea to transform the underutilized space in the lobby sitting area, management office, and conference room into a multipurpose lounge. For the lounge, we custom-designed a water vapor fireplace [...]

Birchwood Towers Lobby & Hallway Interior Design

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design, Lobby Interior Design|

Our team has been busy working on a lobby and corridor redesign project at the Birchwood Towers cooperative in Forest Hills, Queens. The quaint neighborhood of Forest Hills is primarily known for its role as the host of the U.S. Open Tennis Championships as well as its plethora of Tudor style architecture. The scope of this project includes two different buildings within the Birchwood Towers complex, Toledo and Kyoto. Toledo Existing Lobby Versus ALine Lobby Design Concept (Rendering) The buildings’ existing conditions are heavily themed. Toledo has a Spanish medieval theme which includes faux torch light fixtures while Kyoto has an Asian theme complete with a bridge and koi pond. The Board of Toledo and Kyoto reached out to us with an interest in overhauling the interiors of their existing lobbies and hallways. The Board told us that they were tired of the themed look and that they wanted something warmer with a residential feel. They also mentioned that they wanted a cohesive and timeless design with featured elements. One of the major challenges of this project was incorporating ADA ramps into the design. The codes required for the ramps dictated much of the space planning in the lobbies. Once the renovation begins, the lobbies of both buildings will be taken down to the studs. The new spaces that we have designed are very modern and the schemes of each building relate to each other. Currently, the buildings’ common areas are vastly disconnected with no correlation between the design schemes. Kyoto Existing Lobby Versus ALine Lobby Design Concept (Rendering) Once construction is completed, the two lobbies will have the same flooring, wallcovering, custom lighting, and identical feature walls. The floor-to-ceiling Kinon feature walls will be flanked with frosted glass panels from Forms & Surfaces. Further, each [...]

Financial District Condominium Lobby Remodel

Lobby Interior Design|

We are pleased to reveal a design concept that we created for a mixed-use tower located off of the world famous Wall street in the Financial District of NYC. The building is comprised of 346 luxury condo residences along with high-end hotel space. The Board reached out to us with a desire to redesign their modern but impractical lobby. They asked for a design that would help to differentiate the condo tower from the hotel next door. Additionally, the Board expressed concerns about an exposed backroom that revealed an unattractive electrical panel to all guests. They also requested additional package space, which is a prevalent pain point for nearly all condominiums and cooperatives across NYC. Condo Lobby Design Concept Rendering Front Desk View Our design process started with analyzing how we could separate the condo lobby from the hotel lobby both visually and aesthetically. The existing residential lobby is separated only by a transparent glass partition with a built-in seating area mirrored on both sides. Since the Board requested more privacy in their lobby, we envisioned a custom marble wall partition that contains a water vapor fireplace flanked with a custom, abstract wood/brass wall partition. A seating area is situated in front of the focal fireplace wall to define the area and create an inviting space to wait. Not uncommon, the Board wanted to minimize the seating available in the new design because their existing chairs are gratuitously comfortable. This leads to guests lingering for prolonged periods of time as opposed to using the space as a waiting area. Therefore our proposed furniture was carefully curated to be stylish and comfortable but not overly loungey. Condo Lobby Design Concept Rendering Front Entry View The front desk position and its presence were of great importance to the [...]