Architectural Design Firm

Interior Design Blogs NYC

Find out more about ALine Studio. Check out our blog posts for project details and photos.

Wallcovering & Fabrics for Lobbies, Hallways, or Amenity Areas

Amenity Space Interior Design, Hallway Interior Design, Lobby Interior Design|

Elegant Designs to Combat an Ugly Virus Wallcovering & Fabrics for Lobbies, Hallways, or Amenity Areas There are countless wallcovering options available on the market however we primarily recommend Type II vinyl wallcovering for public spaces because of its durability, cleanability, and customization options. All Type II wallcoverings are manufactured to meet or exceed minimum physical and performance characteristics set forth in Federal Specifications CCC-W-408. Within these legal standards, there are requirements for wash-ability and scrub-ability among many other specifications. While Type II wallcoverings must be cleanable by law, this does not imply that the product can be cleaned with bleach or other similar harsh chemicals that are known to kill COVID-19. Because of the pandemic, many manufacturers have begun to offer bleach cleanable and antimicrobial wallcoverings along with furniture fabrics. In order for a material to be considered bleach cleanable, it cannot weaken or fade when exposed to diluted bleach. If your building is interested in material that can help combat the spread of COVID-19, we can help you navigate through the overwhelming amount of choices to find the right solution for your building. We can create any color, pattern, or texture that you can imagine using the appropriate substance that is unique to your building’s specific needs and budget. 1441 Third Avenue - Bleach Cleanable Material on Tan Sofa Washable Wallcovering & Fabrics Elegant Hand Sanitizer Stations for Lobbies, Hallways, or Amenity Areas Hand sanitizer stations were fairly common before the pandemic but now they are practically everywhere. This is great for personal hygiene however the appearance of the standard station is typically not chic nor glamorous. We were thrilled when we discovered an attractive alternative to the standard “medical office” sanitizer dispenser. The upscale hand sanitizer stations are [...]

Social Distancing: Designs for Open & Shared Spaces

Residential|

Social Distancing: Designs for Open and Shared Spaces Front Desks & Countertops for Lobbies & Amenity Spaces While there are numerous types of materials that can be used for countertops and custom reception desks, a non-porous material would be the easiest to clean and maintain. In particular, quartz and soapstone are the best options, if cleanability is the most important factor in your design. We often recommend quartz in many of our projects due to its durability, versatility, and beauty. Because quartz is non-porous, it is considered more sanitary when compared to marble or granite. Without holes or pores in the material, microorganisms and liquids can only stay on the surface. As a result, quartz is easier to disinfect and also stain resistant. Considering that quartz may not fit into every building’s aesthetic or budget, there is the option to apply quartz to the writing surface of a desk only. Additional ways to combat the spread of COVID-19 with front desks include the use of partitions. There is the choice to add a removable standard partition to a custom desk so that it can be detached in the future, once the pandemic ends. Further, there are also upscale partitions that can be used in place of the ubiquitous plexi-glass dividers. 235 East 87th Street - Custom Front Desk Made of Marble & Metals w/ Quartz Writing Surface Covid-Conscious Front Desks & Countertops Single Occupancy “Pods” or Flex Amenity Spaces Post COVID, we expect that telecommuting will continue to be prevalent. As such, we foresee that there will be demand for either flexible coworking spaces or single occupancy pods within residential buildings. The latter would certainly be safer as the pods would be completely separated units. However, this option may not be accessible [...]

Co-op Corridor Redesign on the Upper West Side

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design|

Co-op Corridor Redesign on the Upper West Side The ALine Studio team had the great privilege of completing a corridor redesign at 336 West End Avenue. This remarkable 20-story pre-war residential building is located at the corner of West End Avenue and West 76th Street in Manhattan. Converted to co-op in 1972, we found much of the décor from the Art Deco period had been preserved in the common areas. The corridor walls were the original plaster and were cast with ornate emblems of land and sea, often abstract in nature. Throughout the nearly 90 years of its existence, attempts to skim coat the walls while preserving these beautiful bits of the building’s history had left these emblems misshapen. Along the top of the walls was old traditional picture rail, and above it the coax and fiber optic wires were visibly exposed. The existing baseboards were a thick heavy terrazzo, much of which had been painted many times. The fate of these historic ornate walls was a contentious part of this project for the Board. Our team worked through much of the design process without a cohesive plan for the corridor walls. The first design proposal set forth a plan to preserve the existing walls and repair the cast emblems. We looked at various options to employ preservation strategies such as gilding to paint and highlight these delicate emblems, integrating them into the new design. After many discussions and a realistic look at the existing delicate state of the walls, the expense and possible outcomes, the Board made the difficult decision to abandon the preservation option for the corridor walls. Already well into the design process, we began working with a custom wallcovering vendor to create a wallcovering pattern that would be timeless, preserve some of the historical [...]

LOFT LIFE – New York City Loft gets a Handsome Remodel

Residential|

LOFT LIFE – New York City Loft gets a Handsome Remodel We have recently completed a full renovation of a bachelor’s loft in the Flatiron district of New York City. The loft is a prewar gem with great architectural bones including barrel vaulted ceilings and grand columns. The original interior was piecemealed together with no overall cohesive story. The kitchen had mismatched cabinets and an odd island while the living room and bedroom were filled with inconsistent furniture and accessories. Not to mention, the bedroom was completely open and visible from any spot in the loft. Overall, the space was not fully maximized to its potential and had a disconnected feel. The bachelor asked us to create a, “panty dropping” bachelor pad. Initially the bachelor was interested in something similar to the apartment from the movie, Hitch. After much laughter and a long serious conversation about relationship goals, the bachelor agreed that he needed something that would impress his buddies and the ladies alike but be warm enough to garner a relationship. We then got to work creating an entirely new sexy space that was bachelor chic but lady friendly. We designed a new chef’s kitchen that any man, woman or couple would love to cook in complete with top-of-the-line appliances and a wine refrigerator. Moreover, custom steel beam covers were installed above the kitchen. The purpose of the beams were to frame and the highlight the kitchen, ground it with the dark stained wood floor, and accentuate the incredible architecture of the existing ceilings and columns. We wanted to really play up that area. The bachelor originally wanted a pool table that converted into a dining table. However, we informed him a pool table would not add sex appeal [...]

New York Co-op Hallway Redesign

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design|

New York Co-op Hallway Redesign At the end of 2015, ALine Studio was awarded a hallway redesign project at the prestigious Park Regis high rise residential building in New York City. Built in 1974, the Park Regis building is located in historic Carnegie Hill near Central Park and has approximately 210 units and 30 stories. While the building is well maintained, it was time for an update. The Board asked for a “light, simple, residential feel”. They wanted something that would appeal to both modernists and traditionalists alike. A key design element going into the project is the addition of a coved ceiling at the elevator landing. This architectural element will have LED lights around the perimeter to provide a nice, radiant glow as you arrive on each floor. We selected marble flooring for the elevator landings which will complement the design scheme color palette and provide a separation between the arrival point and the residential corridors. We will additionally accent this area with a darker, richer wall treatment to create a sense of warmth and contrast from the lighter and brighter corridors. The key is maintaining a cohesive design between the two spaces to create visual continuity and harmony. Creating custom designs to fit the needs of our clients is one of our passions. We believe it should fit the architecture of the building as well as the client’s style and vision. For this job, we reached out to the wall covering manufacturer and worked with them on brightening and lightening the color of an already existing pattern. The manufacturer sent us the sample and to our surprise, they nailed it on the first try which makes our job much easier! The end result was a wall covering that provides a light, fresh feeling. The [...]

New York City Lavish Amenity Space

Amenity Space Interior Design, Condo and Cooperative Interior Design|

New York City Lavish Amenity Space We are nearing the completion of our project designing a luxury amenity space at the renowned address of 535 West End Avenue. This beautiful pre-war style, white-glove building is located in the Upper West Side. All of the units are either half or full floor residences that range from 3,700 to 8,400 square feet. The residents enjoy an abundance of amenities including an indoor swimming pool, fitness center, spa, game room, and an outdoor courtyard. And in just a few short months, they will have a new high-end entertaining space to host parties and events. The Board asked for an upscale, adult-only lounge in which residents could host fundraising events, cocktail parties, conferences, and meetings. This new space, originally a studio apartment off of the lobby, was completely gutted down to the concrete slabs. We started with a blank canvas! The result will be an open-concept, multi-purpose room with a conference space, comfortable sitting area, cocktail tables, bar, and powder room. The conference area features a faux fireplace of beautiful bookmatched marble, reminiscent of petrified wood. The stone is flanked on either side by built-in bookcases, custom designed with asymmetrical, yet visually balanced shelving. Tufted window seats are tucked into deep window sills that make up the elegantly curved facade of the building. Sunlight streams in to bathe the made-to-order 8’ wood slab live-edge walnut table perched atop solid brass wishbone shaped legs. The glowing coved ceilings overhead illuminate champagne leafing and is adorned with brass, Sputnik-like chandeliers. The floor is honed Blue Cielo marble with a black marble double border inlay. The border follows the curve of the window wall and allows for the eye to flow around the space and adds a tailored touch. [...]

Condo Lobby and Corridor Redesign in Williamsburg

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design, Lobby Interior Design|

Condo Lobby and Corridor Redesign in Williamsburg We are currently in the design development phase of a lobby and corridor redesign project on Kent Avenue. The 14-story condominium is located on the waterfront in the trendy Williamsburg district of Brooklyn. The area has been on the rise for quite some time with countless hotels, restaurants, and residential buildings popping up all over the neighborhood. Due to this extreme growth, the competition between condos and co-ops has become quite fierce. Across Williamsburg, Boards and building owners are now looking to redesign their common areas much sooner than they normally would in order to keep their building relevant as well as to attract prospective buyers. Considering the competitive nature of the area and our expertise, the Board elected to give us complete freedom to design their common spaces. Since being engaged on this project, our designers have been hard at work creating interior designs that are appealing and enticing to the hip crowd of Williamsburg. For the lobby, we opted to create a focal point using bookmatched beige onyx stone slabs. The stone will be installed behind the front desk and it will resemble a piece of abstract art. Alongside this gorgeous slab of gemstone, there will be a hidden package closet. This closet will help manage the flow and volume of packages from all the Amazon enthusiasts and online shoppers. We selected a geometric counter for the front desk and pendant lighting to delicately hang above the modern work-space. To the side of the front desk, a lush green wall will extend towards the resident lounge. The vertical garden will bring in natural elements of the outside surroundings and create a refreshing atmosphere. Lastly, we designed a custom three-dimensional pattern of carved stone for the elevator landing wall. This accent [...]

Interior Design Inspiration – ROCK N ROLL

Residential Interior Design|

Interior Design Inspiration – ROCK N ROLL From a young age I was memorized by rocks. My grandmother sparked that initial curiosity. She had a rock tumbler. We would scour Texas beaches or fields to find stones that we thought had potential. We would put them in the tumbler and wait…. I was always impatient wanting to see if mine were going to be the most beautiful. It was so exciting to open the tumbler after days of them rolling around together. Each one polishing the other to reveal their true beauty. The smooth hard surface, the colors, the wonder of nature revealed. It was in this a lesson was taught. What may be rough and unrefined on the outside held beauty inside. Each one unique and special in it’s own way. That wonder still lies within me and I love to see rocks incorporated into design. They have been the inspiration for lamps, hardware, wallpaper, and of course jewelry. Below are examples of such applications. I will always remember those special times with my grandmother and I am reminded of those fond memories each time I see such lovely uses of a simple thing I hold dear. geode lamp | bracelet | bar cart | rock wallpaper | crystal chandelier 

Gramercy Park Hallway Remodel

Condo and Cooperative Interior Design, Hallway Interior Design|

Gramercy Park Hallway Remodel We are excited to reveal details about a design we completed for a condominium in Gramercy Park. The seven-story building was home to a brewery for over sixty years before it was converted into a residential condominium building. The units in this one-of-a-kind structure retain many of the brewery’s original details including wood beam ceilings, exposed brick walls, and massive north and east facing windows. The building’s lobby was upgraded in recent years to have a modern feel. The corridors, on the other hand, were not renovated along with the lobby and they continued to retain their traditional style. The owners contacted us looking for a typical hallway remodel with a little edge. Initial Hallway Design Inspiration Our team was retained to perform a complete ceiling and hallway redesign with all new finishes and fixtures. The biggest concern of the client and the main design challenge for this project was the marriage of the mismatched ceilings of the east and west wings. Because the condo was composed of two different buildings, the ceilings were dissimilar in each wing. The owners wanted as much unification as possible with the inconsistent ceilings. Initially, we showed the client inspiration images of Wythe Hotel in Brooklyn. The owners reacted very positively to that style. Based on the owner’s input and feedback, we decided to go with a soft, industrial, and modern feel in the hallways to enhance the existing character of the building. Once we discovered the amazing features of the apartments, we immediately knew that we wanted to build on and play off these amazing elements. We thought it would be a great idea to bring some of the flavor of the individual units into the hallways. Thus, we opted [...]

Go to Top