Amenity Space Interior Design

Flatiron Co-op Lounge & Breezeway Design

Lounge Design Concept (Rendering)

We are delighted to announce that our firm was recently awarded a project to redesign the lobby/first floor, breezeway, hallways, elevators cabs, basement, and basement corridor at a cooperative building in the Flatiron district. The diverse and bustling Flatiron neighborhood includes some of the city’s most popular restaurants, a trendy retail environment, and an array of beautiful architecture including the famous triangular-shaped Flatiron building along with an abundance of Beaux-Arts and cast-iron buildings. The Flatiron district is also home to Madison Square Park which has become the go to spot for public art installations and free concerts. As property values rise and competition increases in this prominent neighborhood, buildings must constantly stay focused on providing competitive services, amenities, and high-end interior design to retain current occupants and attract new buyers.

Existing Breezeway vs. Breezeway Design Concept (Rendering)

We were awarded this great project after competing in an interior design contest arranged by the Board. We were asked to redesign a section of the existing public spaces within the co-op as well as create three-dimensional renderings of the designs. The board asked for a creative and efficient use of their existing spaces. Aside from that request, the Board gave us complete independence to express our creativity and showcase our unique design personality. Our team decided that we would address the lobby/first floor and breezeway areas for the design competition because of the Board’s concern for these spaces. Additionally, we felt that that the current first floor layout was not maximizing the space appropriately. Thus, we thought it would be a fantastic idea to transform the underutilized space in the lobby sitting area, management office, and conference room into a multipurpose lounge.

Breezeway Design Concept (Rendering)

For the lounge, we custom-designed a water vapor fireplace to be the centerpiece of the space. If approved in the final design, the transparent fireplace will be embedded within a gorgeous, gray bookmatched stone partition. For the furnishings of the lounge, we chose modular furniture that could be easily moved and adapted for any event. We elected to build windows seats into the existing architecture to allow for more flexibility in the space. For the flooring, we chose a wood-like porcelain tile to provide durability in a high-traffic area while also adding warmth to the space. We opted for three different sources of lighting in the lounge: lighting coves, dainty sconces made by Arteriors, and decorative lighting within the bookshelf/sculptural dividing wall. Once completed, the lounge will be a flexible space that can be used to host holiday parties, resident functions, board meetings, etc.

For the breezeway, we selected an asymmetrical floor pattern because it easily leads and guides guests in between the two buildings while being visually pleasing. For the lighting in the breezeway, we wanted it to feel and look almost like an art installation thus we opted for a statement-making, hanging LED wire chandelier. Lastly, we chose floor-to-ceiling glass walls to replace the existing curtain walls which will make the space feel more open and airy.

By engaging in these common area design projects, the building is staying on top of the massive changes happening in the Flatiron district and staying relevant. These upgrades will be a radical shift in style from the co-op’s current traditional design to a much more modern aesthetic. We are ecstatic with how the designs have turned out and the Board seems to agree. However, since the official design process has yet to begin, there is a chance the final designs could take a different route and differ dramatically from the renderings presented in the design competition. Stay tuned for updates on this exciting project!

New York City Lavish Amenity Space

We are nearing the completion of our project designing a luxury amenity space at the renowned address of 535 West End Avenue. This beautiful pre-war style, white-glove building is located in the Upper West Side. All of the units are either half or full floor residences that range from 3,700 to 8,400 square feet. The residents enjoy an abundance of amenities including an indoor swimming pool, fitness center, spa, game room, and an outdoor courtyard. And in just a few short months, they will have a new high-end entertaining space to host parties and events.

The Board asked for an upscale, adult-only lounge in which residents could host fundraising events, cocktail parties, conferences, and meetings. This new space, originally a studio apartment off of the lobby, was completely gutted down to the concrete slabs. We started with a blank canvas! The result will be an open-concept, multi-purpose room with a conference space, comfortable sitting area, cocktail tables, bar, and powder room.

The conference area features a faux fireplace of beautiful bookmatched marble, reminiscent of petrified wood. The stone is flanked on either side by built-in bookcases, custom designed with asymmetrical, yet visually balanced shelving. Tufted window seats are tucked into deep window sills that make up the elegantly curved facade of the building. Sunlight streams in to bathe the made-to-order 8’ wood slab live-edge walnut table perched atop solid brass wishbone shaped legs. The glowing coved ceilings overhead illuminate champagne leafing and is adorned with brass, Sputnik-like chandeliers. The floor is honed Blue Cielo marble with a black marble double border inlay. The border follows the curve of the window wall and allows for the eye to flow around the space and adds a tailored touch.

The sitting area is defined by a grey and white marbled cowhide rug from Argentina. Custom lounge chairs from The New Traditionalists are upholstered in luxe blue leather on the inside seat and fuzzy mohair from Schumacher wraps the outside. Detailed with leather straps and a contrast welt, the chairs are inviting and stylish. A buttery, soft leather banquette bench is tucked into a niche that has tufted royal blue velvet upholstered up the wall from the floor to the ceiling. Recessed lighting accents the sheen and depth of the velvet-covered wall. The addition of bar height tables and the iconic Bertoia wire collection bar chairs allow visitors the space to work at a laptop or enjoy a cocktail.

Across from the sitting area is the exquisite bar top which is made out of Kenya Black marble. Its strong veining gives the look of petrified wood. This piece creates a counter-balance to the faux fireplace across the room, made of the same Kenya Black marble, effectively relating both sides of the room to each other. To add just a touch of drama, the monolithic stone face of the bar is downlit with a warm wash of light. A few more Bertoia bar chairs pulled up to the bar provide a nice metal contrast to the stone. Behind the bar is a built-in undercounter beverage refrigerator and a striking polished hammered nickel sink with brass faucet — features that provide convenience to guests during catered events and cocktail parties alike. To reflect light and add further depth to the room, the back bar wall is finished off with antiqued mirror tiles laid in a herringbone pattern within a golden glass border. Brass cylindrical pendants hang delicately over the Kenya Black bar top.

The jewel-box powder room is dramatic, moody and intimate. The flooring is a honed and polished black marble swirled mosaic, trimmed by a polished brass pinstripe to transition to the 6” polished Nero Marquina marble border. The same polished black marble is carried up the walls in varying tile sizes, to create a marble wainscoting. To finish it off, we’ve inlayed a brushed brass bar. The walls above the wainscoting are hand finished with a moody blue concrete plaster wall treatment. The custom marble vanity gives another added touch of personalized design. The final elements are brass chain sconces mounted directly onto the antiqued, smoked mirror wall above the vanity.

Throughout the amenity space there is a special hand applied finish on the walls. It is a grey concrete plaster that is layered with wax to give a sense of depth and movement. It gives the space a unique look. All of the woodwork is grey cerused oak including the cabinetry in the bar, the bookcases, and the detailing on the custom lounge chairs. Moreover, the technical capabilities of the space were not overlooked here. The customized AV system controls the lighting, music, tv, motorized shades and phone conferencing.

The design of the amenity space was all about mixing metals — specifically nickel and brass. We took great care in adding the tiny details, tailor-made furnishings, high-end finishes, furniture, and accessories which give the space its aura of exceptional beauty and luxury. We have loved watching the details unfold and are excited to see the finished space come to life. We can’t wait to unveil this to our clients. Stay tuned for after images.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google